Službena stranica Nogometnog središta Našice

ponedjeljak, 11. svibnja 2020.

Informacije vezane za nastavak/završetak natjecanja


Nakon što su održane višestruke konzultacije Hrvatskog nogometnog saveza, Središnjeg državnog ureda za šport i Stožera civilne zaštite RH, Hrvatski nogometni savez (HNS), a zatim i Međužupanijski nogometni odbori (MNO) i Županijski nogometni savez Osječko-baranjski (ŽNS) su donijeli smjernice prema kojima bi se trebala nastaviti, odnosno pokrenuti nova nogometna natjecanja.

Treba napomenuti da se sve smjernice i odluke koje su navedene u nastavku uvjetne, odnosno, provodit će se ukoliko Stožer civilne zaštite RH procijeni da je epidemiološka situacija povoljna za provođenje istih. Budući da je situacija u posljednje vrijeme relativno povoljna, smjernice i donesene odluke su realne, a zasigurno će biti još realnije ukoliko testiranja prvoligaških klubova koji su počeli s trenažnim aktivnostima (koja će se obaviti u skoro vrijeme) budu povoljna u smislu neširenja virusa COVID-19. U nastavku vam dostavljamo odluke HNS-a, MNO-a i ŽNS-a prema kojima će se nogometna natjecanja odvijati u budućnosti:

·  1. HNL: Liga se nastavlja 30. 05. 2020., a završava 25. 07. 2020. godine, dok se popunjavanje lige vrši prema aktualnim propozicijama natjecanja.

·  2. HNL: Prvenstveno natjecanje natjecateljske godine 2019/20 se ne nastavlja, a plasman se određuje trenutnim stanjem na tablici. Iz lige nitko ne ispada, a prvoplasirani klub je osigurao plasman u 1. HNL, dok je drugoplasirani klub osigurao nastup u kvalifikacijama za popunu 1. HNL. Ligu popunjavaju posljednje plasirani klub 1. HNL, zatim lošiji iz kvalifikacijskih ogleda drugoplasiranog kluba 2. HNL i pretposljednje plasiranog kluba 1. HNL te 2 najbolja kluba iz kvalifikacijskih ogleda 5 trećeligaških prvaka. Na taj način se liga proširuje na 18 klubova, a proširenje se odnosi samo na sljedeću natjecateljsku godinu.



· MŽNL Os-Vk: Prvenstveno natjecanje natjecateljske godine 2019/20 se ne nastavlja, a plasman se određuje trenutnim stanjem na tablici. Iz lige nitko ne ispada. Prvak MŽNL popunjava 3. HNL Istok (u slučaju plasmana prvaka 3. HNL u 2. HNL, i drugoplasirani klub), a MŽNL popunjavaju prvaci 1. ŽNL Osječko-baranjske i 1. ŽNL Vukovarsko-srijemske, odnosno i drugoplasirani klubovi ukoliko je potrebno da liga broji 18 klubova (ovisno o tome da li će se i drugoplasirani klub plasirati u 3. HNL). Navedeno proširenje lige na 18 klubova se odnosi samo na sljedeću natjecateljsku godinu.

·     1. ŽNL Osječko-baranjska: Prvenstveno natjecanje natjecateljske godine 2019/20 se ne nastavlja, a plasman se određuje trenutnim stanjem na tablici. Iz lige nitko ne ispada. Prvak 1. ŽNL popunjava MŽNL Os-Vk, odnosno i drugoplasirani ukoliko je potrebno da MŽNL Os-Vk broji 18 klubova te pobjednik kvalifikacijskih ogleda prvaka svih 2. ŽNL Osječko-baranjske županije (eventualno i drugoplasirani iz kvalifikacijskih ogleda ukoliko se otvori slobodno mjesto popunjavanjem viših liga). 1. ŽNL Osječko-baranjska će u sljedećoj natjecateljskoj godini brojati 16 klubova.

·  2. ŽNL Našice: Prvenstveno natjecanje natjecateljske godine 2019/20 se ne nastavlja, a plasman se određuje trenutnim stanjem na tablici. Iz lige nitko ne ispada, dok se prvaku (ili onom sljedeće plasiranom klubu ukoliko prvak odustane) omogućuje sudjelovanje u kvalifikacijama za popunu 1. ŽNL. Ligu popunjava prvak LNS Našice. Ukoliko predstavnik 2. ŽNL u kvalifikacijama za popunu 1. ŽNL osigura plasman u navedenoj ligi, 2. ŽNL u sljedećoj natjecateljskoj godini brojat će 14 klubova, a u suprotnome (ukoliko predstavnik 2. ŽNL Našice se ne plasira u 1. ŽNL) liga će brojati 15 klubova. Navedeno eventualno proširenje lige se odnosi samo na sljedeću natjecateljsku godinu. Sustav kvalifikacija za popunu 1. ŽNL i termini odigravanja će biti naknadno određeni (izgledno je da će se odigrati u mjesecu srpnju).

·    LNS Našice: Prvenstveno natjecanje natjecateljske godine 2019/20 se ne nastavlja, a plasman se određuje trenutnim stanjem na tablici. Prvak ostvaruje pravo na plasman u 2. ŽNL Našice.

·    Kup natjecanja NS Našice / ŽNS: Natjecanja se nastavljaju, a NS Našice je dužno završiti Kup natjecanje 2019/20  do 15. 07. 2020. godine kako bi se pobjednik mogao uključiti u Kup natjecanje ŽNS-a koje mora dobiti svog pobjednika do 15. 08. 2020. godine kako bi se isti uključio u pretkolo Kupa HNS-a. Budući da je Kup NS Našice 2019/20 već odigran do finalne utakmice, klubovi finalisti će biti kontaktirani i, po mogućnosti,  u dogovoru biti obaviješteni o terminu finalne utakmice.

·  Natjecanja Kvalitetnih liga mladeži: Sva prvenstvena natjecanja Kvalitetnih liga mladeži natjecateljske godine 2019/20 se neće nastaviti.

·  Natjecanja Liga mladeži NS Našice: Sva prvenstvena natjecanja Liga mladeži natjecateljske godine 2019/20 se neće nastaviti, a plasman se određuje trenutnim stanjem na prvenstvenoj tablici.


*Ovisno o trenutnim situacijama, može doći do eventualnih promjena u pojedinim natjecanjima o čemu će klubovi biti obaviješteni od strane organa i saveza/središta koja vode natjecanja.

Nogometno središte Našice će u dogledno vrijeme obavijestiti sve klubove o održavanje sjednice Skupštine na kojoj će se, među ostalim, izvući i natjecateljski brojevi svih natjecanja pod nadležnošću NS Našice. U tom smislu molimo klubove da do 15. 06. 2020. godine prijave s kojim će se selekcijama mladeži natjecati u sljedećoj natjecateljskoj godini.


Sve nejasnoće i eventualna njihova dodatna tumačenja će se po potrebi zatražiti od HNS-a i ŽNS-a. Klubove molimo za razumijevanje budući da ovu situaciju vezanu za pandemiju virusa COVID-19 nitko nije mogao predvidjeti te se i cjelokupni nogometni sport našao u izvanrednim okolnostima za koje u najvećoj mjeri nisu bila predviđena rješenja. Svi klubovi se mole za razumijevanje kako bi se što prije nogometno okruženje vratilo na razinu prije neželjene pandemije virusa COVID-19. Za navedeno će biti potrebno mnogo truda, a svim klubovima, kao i Nogometnom središtu Našice je to jedan novi izazov s kojim se vjerojatno nitko u dosadašnjoj nogometnoj povijesti nije susreo.